Diskuse

Křižovatky dějin.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LJ

Menší stát má menší možnosti odbytu svých výrobků, což je jedna nevýhoda, druhou je, že v období krize ho pohltí větší soused a nikomu to moc nevadí. Přesto tendence osamostatnit se často docházejí sluchu, protože lidé snadno uvěří tomu, že ti nejvyšší vládcové jsou zlí a ubližují těm malým. Lidé uvěří, že ti, co toto hlásají budou dobrými vůdci a samostatnému státečku zajistí blahobyt.

Pokud jde o rozbití či nerozbití RU, je tady mnoho věcí, které neumím odhadnout. Kdyby tedy RU pokračovalo po r. 1918, jak by se později zachovalo vůči Hitlerovi? Postavilo by se proti němu nebo by se jím nechalo ovládnout? Druhý případ by zřejmě znamenal, že by Německo vyhrálo bitvu u Stalingradu, tam to skutečně viselo na vlásku. Co by pak následovalo?

0 0
možnosti
JL

Rozbitim Rakouska ziskali Cesi? Morava ztratila vse co mela, zemsky snem, zemskou samospravu, zemskou legislativu. Slezko ztratilo uplne vsecko, v roce 1928 i to nejzakladnejsi, pravo vubec existovat. Moravu to cekalo o 20 let pozdeji, 1.1.1949 to nejzakladnejsi pravo vubec existovat ztratila i Morava. V roce 1990 ji byl sliben navrat samospravy, v roce 1998 se Zeman ukazal stejny hajzl jako Gottwald.

Zlaty Rakousko.

0 1
možnosti
VV

Ferdinand Peroutka rozhodne nenapsal, ze Hitler je gentleman. I kdyz to pan prezident Zeman cetl.

Ale na jednom setkani patecniku se zeptal prezidenta Masaryka co povazuje za svoji nejvetsi chybu.

A velkemu prekvapeni vsech se mu dostalo odpovedi ze rozbiti Rakouska.

0 0
možnosti