O jediných pravdách

9. 09. 2019 7:06:22
Se vší korektností se do světa vysílá ta správná a jediná pravda. Ta, která míří k dobru všech. A všichni, o jejichž dobro se jedná, jsou povinni se tou pravdou řídit.

Starší generace, která prožila podstatnou část života v socialismu, má jednu velkou výhodu: nevěří nikomu, kdo hlásá dobro pro všechny. Víme, že ten, kdo dobro slibuje, bude jednou na všech požadovat, aby ono dobro – jím nalinkované – bez odporu přijímali. Kdo ne, bude vyobcován nebo aspoň pro začátek řádně zesměšněn a potupen.

Kolem nás zuří válka o klima. Pokud to člověka zajímá (a mělo by), měl by naslouchat vědcům – klimatologům. Ti mohou mít nejrůznější teorie i výsledky (zatím nedlouhých) pozorování. Z nich vyplývají nějaké závěry o stavu a vývoji planety. Ty se mohou shodovat, přibližovat se navzájem nebo se lišit. I pro laika by měl být samozřejmě přístupný přehled těch teorií i závěrů.

Je tu ovšem ještě další vrstva – aktivisté. Ti nejsou ve věci klimatu fundovaní, ale jak z názvu vyplývá, jsou velmi aktivní. Stejně jako v řadě jiných oborů obsahu těch vědeckých poznatků příliš nerozumějí a vybírají si vždy jen pár bodů, které pak mění na hesla. A hesla jsou základem ideologie. Společnost už se pak přestává orientovat ve spleti vědeckých poznatků a je krmena slogany. Je to výhodné pro všechny tři strany; vědci nejsou rušeni, mohou v klidu bádat a psát žádosti o granty. Pro veřejnost je to jednoduché, a tudíž stravitelné. A konečně aktivisté jsou vůdčí silou debaty, která být debatou přestává. A od protestů s transparenty přes neziskovky se posunují na úřednické židle a odtud až k vrcholům politiky.

Najdou se oponenti a šťouralové, kteří odhalí nějaké slabiny a nesrovnalosti. Nebo nějaké podávání pravd bez důkazu. Okamžitě jsou dehonestováni a upozorněni, že přece „téměř všichni vědci tvrdí, že...“, „Kdo tohle nechápe, tak si taky myslí, že Země je placatá“.

Se vší korektností se do světa vysílá ta správná a jediná pravda. Ta, která míří k dobru všech. A všichni, o jejichž dobro se jedná, jsou povinni se tou pravdou řídit.

Jenže ta korektnost zametající diskutující a jejich nevhodné myšlenky někam pod koberec teď už nemá dřívější sílu a drolí se. To je ta zkušenost z komunistického režimu, kdy jste si mohli myslet, co jste chtěli, ale mluvit a jednat jste museli podle ideologického vzorce. Můžete si myslet, že přeháním, že srovnávám nesrovnatelné. Mladí komunisté ve třicátých hlásali dobro pro všechny, aby o dvacet let později posílali lidi jiných názorů na smrt a do kriminálů.

Teď už se mohou říkat i jiné a třeba opačné názory. Ti, co byli v diskusích většinoví, najednou zjišťují, že už jejich jediné pravdy nejsou jediné. Je dovoleno říkat i jiné.
Dokážeme si představit, že by aktivisté rozhodovali, jak má třeba probíhat operace srdce?

Autor: Michal Konečný | pondělí 9.9.2019 7:06 | karma článku: 22.92 | přečteno: 448x

Další články blogera

Michal Konečný

Hlemýždi, plži a šneky.

Když bylo jedno z vnoučat ještě nevelké, zeptalo se: „Juppe, šnek se narodí už s boudičkou?“ A lítáte v tom! Nejdřív si uvědomíte, že jste o tom dřív, ani teď v pokročilém věku, nikdy nepřemýšleli. Takže nemáte tušení.

10.10.2022 v 20:48 | Karma článku: 13.04 | Přečteno: 301 | Diskuse

Michal Konečný

Čudlátka

Asi tak před čtyřmi lety ta otázka hýbala sítěmi: Souhlasíte se zákazem výroby a distribuce plastového nádobí, plastových příborů, brček a ušních šťourátek v celé EU? Už se neklade. Od října to v celé Evropské unii platí.

9.10.2022 v 20:32 | Karma článku: 9.84 | Přečteno: 395 | Diskuse

Michal Konečný

Život s dvojčaty.

Mám šest vnoučat a moje žena je na tom stejně. Dokonce má přesně těch samých šest. V rámci tohoto rozlehlého vnukstva jsme si opatřili dvojčata. Nebezpečí, že si je budeme navzájem plést, jsme předešli tím, že je to kluk a holka.

4.10.2022 v 8:21 | Karma článku: 19.48 | Přečteno: 454 | Diskuse

Michal Konečný

Minuta

Neexistuje nic, z čeho by nemohl vzniknout problém. Jste vánočně usebráni (prdlajs, kde mám ten podstavec na stromek a nabrousit ten nůž na porcování kapra), radujete se z toho, že už musíme přežít jenom celou zimu,...

24.12.2021 v 11:58 | Karma článku: 8.37 | Přečteno: 256 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.11 | Přečteno: 121 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.05 | Přečteno: 513 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 237 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 410

Michal Jupp Konečný Narodil se na úpatí Nuselského mostu, když tam ještě nestál. * Do Prahy se vrátil za účelem vysokoškolských studií, ale to už měl zkušenosti s jazzem a rock’n’rollem. * Ale věnoval se divadlu, pro které psal hry a písničky. * Nakonec založil se svou ženou Hankou folkovou kapelu. * Aby měla kde hrát, začal organizovat koncerty v Malostranské besedě. * Z Malostranské besedy se stala Mekka všech folkařů, trampů, bluegrassistů a písničkářů. * Po deseti letech ho z Besedy vyhodili, protože tam uváděl režimu nepohodlné písničkáře. * Stal se šéfem břevnovského Klubu na Petynce. * Na dalších deset let se Petynka stala Mekkou všech folkařů, trampů, bluegrassistů a písničkářů. * V sedmdesátých a osmdesátých letech byl dramaturgem Porty, která se v té době z malých sálků vypracovala až na třicetitisícový Lochotín v Plzni. * Byl lídrem Folk a Country Klubu, který po třicet let pořádal v Praze koncerty v Lucerně a dalších velkých sálech. * Byl dramaturgem Českokrumlovského folkového festivalu, Svojšického slunovratu, Svojšického letorostu, Banjo Jamboree, Country rumpálu a dalších festivalů. * Psal do Mladého světa, Mladé fronty a dalších medií o hudbě. * Ve vydavatelství Panton připravil řadě dnes velmi slavných kapel jejich první alba. * Po Listopadu 89 se stal šéfredaktorem časopisu FOLK & COUNTRY, který vycházel 21 let. * Připravil devadesát televizních pořadů Folková setkání. * Je dramaturgem festivalů Zahrada a Folková růže. * Zatím mu vyšlo pět knih, jednak o hudbě a jednak humorných. * Má dceru a syna, čímž si zajistil šest vnoučat. * Jeho životní krédo: Vstoupíš-li do vozovky, nečum po ženskejch.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...