Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TD

Hmmm... Nadpis nikdy nezakončujeme tečkou ;-)

0 0
možnosti
Foto

Když chceme zjednodušit pravopis, protože je moc těžkej, tak já bych zjednodušil hudební stupnice, protože jak je víc než tři křížky nebo béčka, tak už to je moc těžký a kdo se má to E dur učit.

:-)

Autorovi šťastný a veselý Nový rok a pozdravujte, prosím, paní Hanu.

0 0
možnosti
JT

J70i95r51i 86T21i48c31h17y

31. 12. 2018 15:36

Jen tak na okraj: jazyk Luzickych Srbu skoro vymizel, protoze byli potlaceni a asimilovani rozpinajicimi se Nemci.

Na rozdil od anglicky mluvicich, my nemame potize rozlisit podmet a predmet, mame (skoro) perfektni shodu mezi vyslovnosti a psanym jazykem, dovedeme vyjadrit rozdily rodu (gender), doposud neprznime jazyk nesmyslnymi "feministickymi" vymysly. Bohuzel, cesky jazyk je zaplaven anglickymi zpotvoreninami, to se nepodarilo nemcine ani za 300+ let.

2 1
možnosti
JV

J43i31r69i 10V40r68a79b67e74c

31. 12. 2018 17:06

Brněnský hantec je s poloviny zkomolená němčina.

1 0
možnosti
Foto

:-)R^máte pravdu-jak náš jazyk komolí dokonce v médiích ti u nichž by to měl být základné předpoklad, to je děs:-/

0 0
možnosti
VV

Sebekriticky priznavam, ze jsem lenoch a nekontroluju po sobe, jak mi ten muj text ten Billuv program zprznil.

Ala za takove ty: deset roku tomu nazad bych snad dokazal vrazdit. ;-€

0 0
možnosti

Obávám se, že kdyby se vypustilo to měkké a tvrdé "i/y" případně "ú/ů", tak by se ten propad v neznalosti jenom uspíšil, ale je to dnes obecný trend věci zjednodušovat, když jsou lidé líní se je naučit.

Je bohužel také smutným paradoxem, že dnes se všem těmi technickými vymoženostmi se někteří jedinci pohybují doslova na hranici gramotnosti:-/

1 0
možnosti
JV

J29i45r74i 66V44r29a71b91e11c

31. 12. 2018 10:25

Já myslím, že máte pravdu. Pár pravidel jsou opravdu nesmyslné a nelogické .

0 1
možnosti
Foto

Hmm, to je taky napsáno česky.:-(

0 0
možnosti
Foto

Nebyl bych tak depresivní. Jednou jsem na podobné téma mluvil se svým kolegou Italem a ten mi sdělil, že i u nich zhruba 90% politiků neumí správně používat svou mateřštinu.

Máte pravdu v tom, že předáci KSČ neměli potenciál se naučit gramatiku a tak řešením byly návrhy na zjednodušení.

Myslím si, že jakákoli revize, vedoucí k zjednodušování pravidel češtiny je cesta do pekel, zmizí krása našeho jazyka, jeho zvukomalebnost a schopnost vyjádřit rozličné pocity.

5 0
možnosti
VV

Oni ti predaci meli jine paky. Domnivam se, ze to byl jeste akademik Zdenek Nejedly, ktery prosadil na zacatku padesatych let pravopisnou reformu ve smyslu pis jak slysis, aby jeho spolustranici nebyli za cisare pany. A tak jsme se museli ucit psat misto physyka fizika, mito televise televize, a dalsi zversva podobna rustine.

Preji vam do noveho roku vse, co si sam sobe i ostatnim prejete.

0 0
možnosti
  • Počet článků 237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 412x
Michal Jupp Konečný Narodil se na úpatí Nuselského mostu, když tam ještě nestál. * Do Prahy se vrátil za účelem vysokoškolských studií, ale to už měl zkušenosti s jazzem a rock’n’rollem. * Ale věnoval se divadlu, pro které psal hry a písničky. * Nakonec založil se svou ženou Hankou folkovou kapelu. * Aby měla kde hrát, začal organizovat koncerty v Malostranské besedě. * Z Malostranské besedy se stala Mekka všech folkařů, trampů, bluegrassistů a písničkářů. * Po deseti letech ho z Besedy vyhodili, protože tam uváděl režimu nepohodlné písničkáře. * Stal se šéfem břevnovského Klubu na Petynce. * Na dalších deset let se Petynka stala Mekkou všech folkařů, trampů, bluegrassistů a písničkářů. * V sedmdesátých a osmdesátých letech byl dramaturgem Porty, která se v té době z malých sálků vypracovala až na třicetitisícový Lochotín v Plzni. * Byl lídrem Folk a Country Klubu, který po třicet let pořádal v Praze koncerty v Lucerně a dalších velkých sálech. * Byl dramaturgem Českokrumlovského folkového festivalu, Svojšického slunovratu, Svojšického letorostu, Banjo Jamboree, Country rumpálu a dalších festivalů. * Psal do Mladého světa, Mladé fronty a dalších medií o hudbě. * Ve vydavatelství Panton připravil řadě dnes velmi slavných kapel jejich první alba. * Po Listopadu 89 se stal šéfredaktorem časopisu FOLK & COUNTRY, který vycházel 21 let. * Připravil devadesát televizních pořadů Folková setkání. * Je dramaturgem festivalů Zahrada a Folková růže. * Zatím mu vyšlo pět knih, jednak o hudbě a jednak humorných. * Má dceru a syna, čímž si zajistil šest vnoučat. * Jeho životní krédo: Vstoupíš-li do vozovky, nečum po ženskejch.