Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VV

Komu za ty skvrny podekovat? Drive to byly nejbohatsi oblasti v zemi. Dnes jsou to ty nejchudsi.

2 0
možnosti
MB

Odsun původních obyvatel nechci hodnotit - byli zde doma a tvořili generačně hodnoty. Nedovedu si i z dnešního pohledu předtavit, jak se dají přemístit miliony lidí - podobně se projevil výraz - Holubičí povahy - bezdůvodné excesy. s bezprávím, (Po válce - v době míru !). Pocházím z Krnova - rodiče osídlovali. Ve městě lze ještě žít - v okolí příhraničí těžce ! Ta - Německá pracovitost - dodnes kamenné zídky z vysbíraných políček, to vše se, jaksi vypařilo. Přišlo zcela nesourodé obyvatelstvo - I pracovití, ale i gangsteři příležitosti. Dotované Státní statky - sehrávaly i roli kulturně sociální - Něco se vyprodukovalo - něco zcizilo, v součtu pak - přijatelný život. Pak se řeklo - podnikej - hospodař za svoje ! - Ozvalo se jak a hlavně proč ? Paradoxy dějin - Komunisté bydlí ve výstavních vilách Židů - (ti byli okradeni 2x !), bašty RUDO ORANŽOVÉ NOSTALGIE - DOBŘE JIŽ BYLO ! - Potomci Němců přijíždějí , nestačí se divit a finančně podporují co se dá ... Kdo je vítěz 2 světrvé války a poraženec se neví ! Ví se, že Sudety jsou krajinou zmaru. Jak to ti původní dělali - To, pravda nevím ... :-)

4 1
možnosti
LB

V pátečních Lidovkách vyšla mapa exekucí, z níž vyplynulo, že přeborníky v počtu exekucí jsou obyvatelé západních Sudet, tedy pásu táhnoucího se podél hranice od Chebu přes Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Most až k severu.

Právě tento příhraniční pás byl od druhé poloviny 19. století nejvíc urbanizovanou krajinou, vyznačoval se největším počtem vzdělaných lidí, industrializací, přírodním i surovinovým bohatstvím, významně se podílel na ekonomice státu.

Daleko méně exekucí než v západní části Čech je v relativně chudších a méně průmyslových jižních Čechách, a celorepublikově je nejméně lidí v exekuci na chudé Vysočině.

Čím to asi je? Ale to by asi byla otázka pro fundovaného sociologa.

5 0
možnosti
JB

J88i26r93i 71B12o39r

12. 2. 2018 11:33

Já v jedné té skvrně žiju 70 let. Doplnil bych to ještě o strašení návratem Sudetských Němců,likvidace infrastruktury a pracovních míst v malých obcích.

4 0
možnosti
AR

Dobře napsáno.R^ A to strašení s návratem Sudetských Němců je jediná volební větvička komunistů, aby aspoň v pohraničí se trochu lépe udrželi!!

4 0
možnosti
  • Počet článků 237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 412x
Michal Jupp Konečný Narodil se na úpatí Nuselského mostu, když tam ještě nestál. * Do Prahy se vrátil za účelem vysokoškolských studií, ale to už měl zkušenosti s jazzem a rock’n’rollem. * Ale věnoval se divadlu, pro které psal hry a písničky. * Nakonec založil se svou ženou Hankou folkovou kapelu. * Aby měla kde hrát, začal organizovat koncerty v Malostranské besedě. * Z Malostranské besedy se stala Mekka všech folkařů, trampů, bluegrassistů a písničkářů. * Po deseti letech ho z Besedy vyhodili, protože tam uváděl režimu nepohodlné písničkáře. * Stal se šéfem břevnovského Klubu na Petynce. * Na dalších deset let se Petynka stala Mekkou všech folkařů, trampů, bluegrassistů a písničkářů. * V sedmdesátých a osmdesátých letech byl dramaturgem Porty, která se v té době z malých sálků vypracovala až na třicetitisícový Lochotín v Plzni. * Byl lídrem Folk a Country Klubu, který po třicet let pořádal v Praze koncerty v Lucerně a dalších velkých sálech. * Byl dramaturgem Českokrumlovského folkového festivalu, Svojšického slunovratu, Svojšického letorostu, Banjo Jamboree, Country rumpálu a dalších festivalů. * Psal do Mladého světa, Mladé fronty a dalších medií o hudbě. * Ve vydavatelství Panton připravil řadě dnes velmi slavných kapel jejich první alba. * Po Listopadu 89 se stal šéfredaktorem časopisu FOLK & COUNTRY, který vycházel 21 let. * Připravil devadesát televizních pořadů Folková setkání. * Je dramaturgem festivalů Zahrada a Folková růže. * Zatím mu vyšlo pět knih, jednak o hudbě a jednak humorných. * Má dceru a syna, čímž si zajistil šest vnoučat. * Jeho životní krédo: Vstoupíš-li do vozovky, nečum po ženskejch.