Smajlíky

5. 06. 2019 8:05:41
Když jsme se v devadesátkách poprvé potkali s internetem, bylo to takové nic, které komunikovalo jen písmenky. Nějaký pidiobrázek se později přenést dal, ale trvalo to půl hodiny placeného telefonního připojení.


Když jsme se v devadesátkách poprvé potkali s internetem, bylo to takové nic, které komunikovalo jen písmenky. Nějaký pidiobrázek se později přenést dal, ale trvalo to půl hodiny placeného telefonního připojení. Pamatuji si na tragikomický příběh, kdy nám to čtrnáct dní nešlo, po setrvalém bombardování providera se přišlo na to, že nám kamarád nadšenec poslal pětimegového animovaného sněhuláka. Ten nám zcela vyplnil schránku a bylo.

Od té doby všechno docela pokročilo, poslat všechny sněhuláky světa je banalita. My, co něco píšeme, už nemusíme nikam chodit s papírem nebo s disketou. Můžeme vše odesílat do redakcí ze své jachty, pokud je na ní signál. Ale kdo by dnes kupoval jachtu bez wi-fi, že.

Ale zpátky k těm začátkům. On ani ten čirý text nelezl do drátů bez problémů. Furt se to někde zasekávalo a monitor miloval slovo error. Čím delší text, tím byly chybové hlášky častější.

Ti nejprvnější průkopníci internetové komunikace (to jsem ještě ani já nebyl hardwarově na světě) začali zkracovat. Ty nejčastější a většinou úplně zbytečné fráze zkracovali do několika anglických písmen. Tedy písmena to byla latinská, ale patřila k anglickým slovům. Bylo to něco jako tajná abeceda a neznalec na to čuměl jak velbloud na ledoborec.

Například IMHO znamená dle mého soukromého názoru. LOL – směju se, až se za břicho popadám. OMG – panebože! Je jich spousta a nikdo si to nemůže pamatovat.

Ovšem mezi uživateli internetu byli i takoví, kteří anglicky neuměli ani nadávky. Ti postřehli, že na klávesnici jsou klapky, které když se správně seřadí, vydají něco jako obrázek. Dokonce obrázek, který se může názorově pitvořit. Byste nevěřili, co všechno se dá vykouzlit, i když máte, jen tečku, čárku, apostrof, dvojtečku, pomlčku a závorky.

Tím nastaly smajlíky. Mnohem přítulnější než nějaké zkratky v cizím jazyce. Pořád je píšeme na klávesnici, ale řada programů je ž převádí na příslušné obrázky. A smajlíkových obrázků už žijí stovky.

Ten jeden první – usměváček – je s námi už dlouho. Má trochu zvláštní funkci. Každý z nás má mezi svými přáteli někoho, kdo nechápe humor. To se může přihodit – jiní lidé zase neumějí plavat. Když napíšete vtip a pro tohoto přítele připojíte smajlíka, pochopí (většinou), že se jedná o vtip. Když na smajlíka zapomenete, píše rozhořčené odpovědi, že tak to přece není.

Kolega Zuckerberg pochopil, že jeden smajlík je pro sedm miliard lidí málo, a tak Facebook přidal ještě pět dalších. Jsou to jeho bratři Super, Smích, Údiv, Pláč a Zlost. Tím už se dá vyjádřit celá paleta pocitů. Jen s jedním z nich je trochu problém – se Smíchem. Lidé ho používají ve dvou dost protichůdných polohách. Ta první je „Krásně jsem se pobavil“, kdežto ta druhá „To je taková kravina, že se ti směju už půl hodiny“.

Když se ohlížíte zpátky na těch našich třicet let s internetem, určitě vás napadne otázka: Jak jsme vůbec mohli žít bez smajlíků?

Autor: Michal Konečný | středa 5.6.2019 8:05 | karma článku: 10.39 | přečteno: 195x

Další články blogera

Michal Konečný

Hlemýždi, plži a šneky.

Když bylo jedno z vnoučat ještě nevelké, zeptalo se: „Juppe, šnek se narodí už s boudičkou?“ A lítáte v tom! Nejdřív si uvědomíte, že jste o tom dřív, ani teď v pokročilém věku, nikdy nepřemýšleli. Takže nemáte tušení.

10.10.2022 v 20:48 | Karma článku: 13.04 | Přečteno: 301 | Diskuse

Michal Konečný

Čudlátka

Asi tak před čtyřmi lety ta otázka hýbala sítěmi: Souhlasíte se zákazem výroby a distribuce plastového nádobí, plastových příborů, brček a ušních šťourátek v celé EU? Už se neklade. Od října to v celé Evropské unii platí.

9.10.2022 v 20:32 | Karma článku: 9.84 | Přečteno: 395 | Diskuse

Michal Konečný

Život s dvojčaty.

Mám šest vnoučat a moje žena je na tom stejně. Dokonce má přesně těch samých šest. V rámci tohoto rozlehlého vnukstva jsme si opatřili dvojčata. Nebezpečí, že si je budeme navzájem plést, jsme předešli tím, že je to kluk a holka.

4.10.2022 v 8:21 | Karma článku: 19.48 | Přečteno: 454 | Diskuse

Michal Konečný

Minuta

Neexistuje nic, z čeho by nemohl vzniknout problém. Jste vánočně usebráni (prdlajs, kde mám ten podstavec na stromek a nabrousit ten nůž na porcování kapra), radujete se z toho, že už musíme přežít jenom celou zimu,...

24.12.2021 v 11:58 | Karma článku: 8.37 | Přečteno: 256 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 77 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 11.42 | Přečteno: 153 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 11.25 | Přečteno: 300 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse
Počet článků 237 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 410

Michal Jupp Konečný Narodil se na úpatí Nuselského mostu, když tam ještě nestál. * Do Prahy se vrátil za účelem vysokoškolských studií, ale to už měl zkušenosti s jazzem a rock’n’rollem. * Ale věnoval se divadlu, pro které psal hry a písničky. * Nakonec založil se svou ženou Hankou folkovou kapelu. * Aby měla kde hrát, začal organizovat koncerty v Malostranské besedě. * Z Malostranské besedy se stala Mekka všech folkařů, trampů, bluegrassistů a písničkářů. * Po deseti letech ho z Besedy vyhodili, protože tam uváděl režimu nepohodlné písničkáře. * Stal se šéfem břevnovského Klubu na Petynce. * Na dalších deset let se Petynka stala Mekkou všech folkařů, trampů, bluegrassistů a písničkářů. * V sedmdesátých a osmdesátých letech byl dramaturgem Porty, která se v té době z malých sálků vypracovala až na třicetitisícový Lochotín v Plzni. * Byl lídrem Folk a Country Klubu, který po třicet let pořádal v Praze koncerty v Lucerně a dalších velkých sálech. * Byl dramaturgem Českokrumlovského folkového festivalu, Svojšického slunovratu, Svojšického letorostu, Banjo Jamboree, Country rumpálu a dalších festivalů. * Psal do Mladého světa, Mladé fronty a dalších medií o hudbě. * Ve vydavatelství Panton připravil řadě dnes velmi slavných kapel jejich první alba. * Po Listopadu 89 se stal šéfredaktorem časopisu FOLK & COUNTRY, který vycházel 21 let. * Připravil devadesát televizních pořadů Folková setkání. * Je dramaturgem festivalů Zahrada a Folková růže. * Zatím mu vyšlo pět knih, jednak o hudbě a jednak humorných. * Má dceru a syna, čímž si zajistil šest vnoučat. * Jeho životní krédo: Vstoupíš-li do vozovky, nečum po ženskejch.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...