Třídíte odpad?

19. 04. 2016 20:03:04
Papír, plasty, bílé sklo, zelené sklo, kartony od nápojů, na všechno je na sídlišti jeden rozměrný kontejner. Prošlé léky zpátky do lékárny a použité baterie do prodejny elektro.

Já samozřejmě taky. Papír, plasty, bílé sklo, zelené sklo, kartony od nápojů, na všechno je na sídlišti jeden rozměrný kontejner. Prošlé léky zpátky do lékárny a použité baterie do prodejny elektro. (Když mi teď v autě před zimou klekla, nechtěli mi ji tam vzít, musel jsem s ní do autoservisu.) Ale do elektra mohu vracet všechny ty výbojky, které nevydržely ani čtvrtinu z oněch deklarovaných 10 000 sepnutí.

Některé věci jsou ale stále ještě nedořešeny. Nevím, co mám dělat s gumičkou, když se mi přetrhne nebo když steří. A jsem hodně nervózní z toho, co udělám se rtutí, až se mi rozbije můj nádherný starožitný teploměr, ukazující teplotu hlavně v reomírech. A jak se asi musí cítit člověk, který má doma vzácný výtisk Bible Kralické. Ano odtrhnout hřbet, listy naházet do kontejneru na papír a s koženými deskami dojít někam....snad do kravína.

Samozřejmě věci se mají dolaďovat. Tak jsem uvítal, že od Nového roku bude v ČR plošně zaveden sběr bioodpadu (hnědý kontejner). Nejvíc mě na tom těší, že se bio bude sbírat pod okny pana Modráčka, kterého nikdo nemá rád, protože strašně prudí. Ať si to v létě užije.

Ale už teď se s Hankou přeme, jestli dřevěný popel z krbu je bio nebo ne. Tedy přesněji řečeno, já myslím, že bychom to měli odevzdávat, kdežto Hanka by si s tím klidně hnojila kytky.

Střih. Den po Ježíškovi u nás na sídlišti vyváželi odpad. Přijelo popelářské auto na směsný odpad. Pak popelářské auto na plasty a hned po něm popelářské auto na papír, to mělo po dárkování docela hoňku. Pak dvě auta na zelené a na bílé sklo. No nasávali jsme, ne že ne. Pak auto na nápojové kartony, i děti nasávaly.

Těch šest popelářských aut projelo šestkrát víc nafty (a do ovzduší sídliště vypustilo šestkrát víc zplodin), šestkrát víc mezd popelářů, nehledě na nepřetržitý kravál o božíhodovém ránu.

Tak ještě to bio. Kdybyste váhali nad kávovou sedlinou, ze které jste si na Nový rok věštili budoucnost, tak ta patří do hnědého kontejneru. Ale Hanka mě přesvědčila, že prošlé lístky do biografu tam nepatří.

P.S. Zrovna jsem se dozvěděl, že se taky budou separovat kovy. Ocelové traverzy a staniolová víčka od jogurtů. Z toho jde trochu strach, protože ta jedovatá rtuť je taky kov a plutonium jakbysmet. Nemluvě o heavy metalových umělcích. Ale sběr kovů má výhodu. Pro něj zřejmě žádné auto nebude muset jezdit.

Autor: Michal Konečný | úterý 19.4.2016 20:03 | karma článku: 14.14 | přečteno: 428x

Další články blogera

Michal Konečný

Hlemýždi, plži a šneky.

Když bylo jedno z vnoučat ještě nevelké, zeptalo se: „Juppe, šnek se narodí už s boudičkou?“ A lítáte v tom! Nejdřív si uvědomíte, že jste o tom dřív, ani teď v pokročilém věku, nikdy nepřemýšleli. Takže nemáte tušení.

10.10.2022 v 20:48 | Karma článku: 13.04 | Přečteno: 301 | Diskuse

Michal Konečný

Čudlátka

Asi tak před čtyřmi lety ta otázka hýbala sítěmi: Souhlasíte se zákazem výroby a distribuce plastového nádobí, plastových příborů, brček a ušních šťourátek v celé EU? Už se neklade. Od října to v celé Evropské unii platí.

9.10.2022 v 20:32 | Karma článku: 9.84 | Přečteno: 395 | Diskuse

Michal Konečný

Život s dvojčaty.

Mám šest vnoučat a moje žena je na tom stejně. Dokonce má přesně těch samých šest. V rámci tohoto rozlehlého vnukstva jsme si opatřili dvojčata. Nebezpečí, že si je budeme navzájem plést, jsme předešli tím, že je to kluk a holka.

4.10.2022 v 8:21 | Karma článku: 19.48 | Přečteno: 454 | Diskuse

Michal Konečný

Minuta

Neexistuje nic, z čeho by nemohl vzniknout problém. Jste vánočně usebráni (prdlajs, kde mám ten podstavec na stromek a nabrousit ten nůž na porcování kapra), radujete se z toho, že už musíme přežít jenom celou zimu,...

24.12.2021 v 11:58 | Karma článku: 8.37 | Přečteno: 256 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6057 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 237 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 410

Michal Jupp Konečný Narodil se na úpatí Nuselského mostu, když tam ještě nestál. * Do Prahy se vrátil za účelem vysokoškolských studií, ale to už měl zkušenosti s jazzem a rock’n’rollem. * Ale věnoval se divadlu, pro které psal hry a písničky. * Nakonec založil se svou ženou Hankou folkovou kapelu. * Aby měla kde hrát, začal organizovat koncerty v Malostranské besedě. * Z Malostranské besedy se stala Mekka všech folkařů, trampů, bluegrassistů a písničkářů. * Po deseti letech ho z Besedy vyhodili, protože tam uváděl režimu nepohodlné písničkáře. * Stal se šéfem břevnovského Klubu na Petynce. * Na dalších deset let se Petynka stala Mekkou všech folkařů, trampů, bluegrassistů a písničkářů. * V sedmdesátých a osmdesátých letech byl dramaturgem Porty, která se v té době z malých sálků vypracovala až na třicetitisícový Lochotín v Plzni. * Byl lídrem Folk a Country Klubu, který po třicet let pořádal v Praze koncerty v Lucerně a dalších velkých sálech. * Byl dramaturgem Českokrumlovského folkového festivalu, Svojšického slunovratu, Svojšického letorostu, Banjo Jamboree, Country rumpálu a dalších festivalů. * Psal do Mladého světa, Mladé fronty a dalších medií o hudbě. * Ve vydavatelství Panton připravil řadě dnes velmi slavných kapel jejich první alba. * Po Listopadu 89 se stal šéfredaktorem časopisu FOLK & COUNTRY, který vycházel 21 let. * Připravil devadesát televizních pořadů Folková setkání. * Je dramaturgem festivalů Zahrada a Folková růže. * Zatím mu vyšlo pět knih, jednak o hudbě a jednak humorných. * Má dceru a syna, čímž si zajistil šest vnoučat. * Jeho životní krédo: Vstoupíš-li do vozovky, nečum po ženskejch.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...